Czyrak – bolesny wrzód na skórze
Początkowo to mała, niegroźne wyglądająca krostka, która jednak z czasem zaczyna się powiększać i ciemnieć, gdyż zbiera się w niej ropa oraz krew. Może w końcu osiągnąć wielkość nawet do 3 centymetrów (średnica). O czym mowa? Chodzi o czyraka, czyli bardzo nieestetyczny wrzód, będący chorobą bakteryjną, spowodowaną przez gronkowca (czasem przez paciorkowca). Czyrak najchętniej atakuje osoby, które posiadają obniżoną odporność immunologiczną. Sprzyja mu również cukrzyca, schorzenia wątroby, nerek, cukrzyca, otyłość, a także alkoholizm, nowotwory, AIDS. Jak widać, lista jest dosyć długa. Wrzodom tego typu towarzyszy czop ropny, obrzęk, skóra sprawia wrażenie napuchniętej, a także staje się wyraźnie zaczerwieniona.
Chory odczuwa też znaczną bolesność. Najgroźniejsze przypadki mają miejsce wtedy, kiedy czyrak zaatakuje twarz – zwłaszcza okolice nosa, gdyż istnieje wtedy ryzyko przeniesienia tego zakażenia do żył, a tą drogą prosto do czaszki. W takich sytuacjach zagrożone jest już nie tylko nasze zdrowie, ale i życie, gdyż najczęściej dochodzi do zapalenia zatoki jamistej. Człowiek dostaje wtedy wysokiej gorączki, dreszczy, odczuwa sztywność karku, ruch jego gałek ocznych jest wyraźne zaburzony. Najczęściej czyrak przybiera jednak łagodną formę, pękając po pewnym czasie. Należy wtedy dokładnie zdezynfekować to miejsce, a na pozostały czop nałożyć opatrunek ochronny, najlepiej zawierający przepisany przez lekarza antybiotyk. W każdym przypadku powinno się odpowiednio leczyć ten wrzód, gdyż w przeciwnym razie może dojść do powikłań – na przykład do sepsy, czy zapalenia szpiku kostnego.